Zwembadrolluik opbouw

Dit is een website over rolluiken en dus moeten we het ook even hebben over een zwembadrolluik. Een zwembadrolluik is een must voor iedereen die een zwembad heeft in ons Belgenlandje.

Aangezien een zwembad niet het hele jaar door te gebruiken is, is het aangeraden om het te voorzien van een vorm van bescherming. Dat kan met een speciaal zeil, maar bedenk dan wel dat je een apart zeil nodig zult hebben voor zomer en winter.

Een ideale oplossing blijft het zwembadrolluik. Eenvoudig uit te rollen en in te trekken en het biedt voldoende bescherming in alle seizoenen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat doet een zwembadrolluik?

 • Een uitgerold zwembadrolluik zorgt er voor dat het water veel sneller opwarmt en dat de warmte eveneens wordt behouden.
 • Viezigheid en vuiligheid, zoals blaadjes en stof, vallen niet meer -of veel minder- in het zwembad. Bedenk dat je daardoor ook veel bespaart aan speciale schoonmaakproducten voor het zwembad.
 • Indien je een zwembadrolluik binnenshuis installeert is er een pak minder verdamping en vocht in de ruimte.
 • Net zoals een gewone rolluik, zorgt een zwembadrolluik ook voor beveiliging. Vooral voor huisdieren, wilde dieren en kleine dieren kan een zwembadrolluik soms levensreddend zijn.
Zwambad rolluik

Mogelijkheden zwembadrolluik

Er zijn heel wat mogelijkheden bij een zwembadrolluik. Qua uitzicht zien ze er natuurlijk min of meer hetzelfde uit, maar met betrekking tot de opberging zijn er heel wat meer opties. Net zoals een voorzetrolluik, opbouwrolluik en inbouwrolluik.

Opbouw rolluik voor zwembad

Waarschijnlijk het meest gebruikte systeem is de opbouw rolluik. Hierbij wordt een ‘oproller’ aan de rand van het zwembad gezet.

Een opbouwrolluik heeft vaak een oersterke structuur volledig uit Inox opgebouwd.

Op de haspel van deze lange machine wordt de rolluik opgerold en vervolgens kan deze handmatig of automatisch worden opgerold en terug ingerold. Als je voor een automatische variant kiest, is het ook mogelijk om te werken met zonne-energie.

 • Dit zwembadrolluik is vaak minder mooi. Om het uitzicht te verbeteren kan je de rolluik voorzien van een omkasting.
 • Een opbouwrolluik is eenvoudig aan te bouwen nadat het zwembad al is geplaatst. Er moeten immers geen aanpassingen aan het zwembad worden gedaan. Ook zijn er geen aluminium structuren nodig. Een opbouw rolluik kan later ook nog worden geplaatst, of in bestaande zwembaden geplaatst worden.

Inbouw zwembad rolluiken

Veel mooier geïntegreerd zijn de inbouw zwembad rolluiken.

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om een inbouwrolluik te (laten) plaatsen.

 • Een nis achter het zwembad, met daarin de ingebouwde rolluik. Hierbij zijn geen wijzigingen nodig in de zwembadconstructie.
  Het gat van de nis wordt afgesloten door een houten plank of, mooier, door terrastegels.
 • Een nis in het zwembad. Precies hetzelfde, maar hiervoor zijn er wel enkele lichte wijzigingen nodig aan het zwembad. Een kleine, ondiepe, nis wordt bijgevoegd in het zwembad.
 • Een ondergrondse nis op de bodem van het zwembad. De zwembadrolluik wordt op de grond geplaatst en daarvoor wordt een afdekplaat geplaatst.
 • Een rolluik op de grond. Hierbij wordt de oproller onder water, op de bodem van het zwembad geplaatst. Via geleiders wordt de rolluik naar boven geleid.
 • Een rolluik op de grond met omkasting. Net hetzelfde als hierboven, maar mooier afgewerkt. Je kan de rolluik en oproller niet zien zitten doordat ze is afgewerkt met een omkasting.
 • Een rolluik geïntegreerd in de inlooptrap. De zwembadrolluik wordt simpelweg onder de inlooptrap geïnstalleerd en afgedekt met een PVC plaat.
 • Een zwembadrolluik onder de bodem. Hierbij wordt een stukje dieper dan het eigenlijke zwembad uitgegraven. In deze ondergrondse put wordt de rolluik weggewerkt en wederom met geleiders naar boven geleid.
  Hierbij heb je ook de mogelijkheid om de rolluik in het midden van het zwembad te installeren. Dit is soms nodig bij zwembaden met een iets onregelmatigere vorm.

Een derde variant is een inbouwrolluik met plage-structuur. Inbouwrolluiken bij nieuwe zwembaden worden gebruikt omwille van de gecompliceerde bouwtechnieken.

zwembad rolluik

Opwarming door zonne-energie

Sommige merken maken gebruik van geïnnoveerde solar lamellen uit polycarbonaat profielen die de zonnewarmte meteen ook gebruiken om het zwembad op te warmen. Zo bespaar je heel wat aan energiekosten en draag je ook nog eens zorg voor het milieu.

Zwembadrolluik plaatsen? Ook in bestaande zwembaden is het plaatsen van een zwembadrolluik mogelijk. Via het formulier hieronder ontvang je gratis en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type zwembadoverkapping wenst u?

2. Wanneer wenst u de zwembadoverkapping te plaatsen?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.