Houten luiken

houten luikenNog het meest gelijkaardig aan rolluiken zijn de houten luiken. Deze klassieke vorm van zonwering wordt naast de ramen geplaatst en is handmatig (en zelfs automatisch!) te sluiten.
In tegenstelling tot bij de rolluiken heb je ook een pak meer mogelijkheden voor het uitzicht, terwijl er aan de zonwerende functie niets verandert.
Het enige verschilpunt is ook een klein beetje het nadeel van de houten luiken. Je kan ze niet een klein beetje openen of sluiten om de zon buiten te houden zoals bij de rolluik. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

 

 

 

 

Soorten houten luik

luiken uit houtDe functionaliteit van een houten rolluik is altijd hetzelfde. Er zijn wel enkele verschillende varianten op de markt. Voor ieder wat wils dus!

Het louvrescherm is het populairste houten luik.
Dat komt ongetwijfeld omdat dit luik een beetje een tijdsloze uitstraling heeft, waardoor het zowel bij modernere als klassiekere huizen kan worden geplaatst.
In het louvrescherm zitten lamellen die schuin over elkaar worden geplaatst. Hierdoor wordt overbodig zonlicht en warmte buitengehouden (of opgewekte warmte binnengehouden) maar heb je toch nog een beetje licht in huis.

Paneelluiken zijn onverbiddelijk. Ze worden gemaakt uit een massief paneel zonder gaatjes, lamellen of andere openingen waardoor licht zou kunnen door filtreren. Meestal worden ze gecombineerd met klassieke woningen.

Vensterluiken zijn er in verschillende varianten. Ze lijken erg op de paneelluiken qua gebruik, maar je hebt meer aanpassingsmogelijkheden. Zo is het ook mogelijk om lamellen in je vensterluik te laten maken.

Binnenluiken worden binnenshuis geplaatst. Iets comfortabeler om bij koude dagen open en toe te schuiven. Binnenluiken zijn ook een pak moeilijker om te forceren voor inbrekers, aangezien ze aan de binnenkant van de woning zijn geplaatst.

We willen het hier ook even kort hebben over het openingsmechanisme van deze houten luiken.
Naast de klassieke manier van twee luiken die je open en toe klapt, is er ook de mogelijkheid om een soort van accordeon functie te integreren. Hierbij worden meestal meerdere luiken aan elkaar gehangen met behulp van scharnieren.

 

Prijs houten luiken

Meestal moeten houten luiken op maat worden gemaakt, waardoor ze een pak duurder uitkomen. Reken op prijzen tussen 150 en 350 euro per vierkante meter. Gelijkaardig aan rolluiken dus.

 

 •  

  Gratis en vrijblijvende offertes aanvragen

  offerte rolluikenBen je op zoek naar een oplossing voor geluidshinder? Zonwering? Een verduisterende oplossing? Inbraakwering?

  Met een rolluik heb je het allemaal in één!
  Een offerte aanvragen is helemaal gratis en vrijblijvend en je bespaart er tot wel 30% mee!
  Wij sturen je opdracht door naar maximaal 4 verschillende vakmannen, en jij kiest zelf wat je met de offertes doet.
  Vraag hier gratis offertes aan.