Gewicht rolluiken

gewicht rolluikenHet gewicht van een rolluik is iets waarmee je zeker rekening mee moet houden. Zowel bij handmatig te bedienen rolluiken als geautomatiseerde rolluiken. Je moet ze immers soepel en zacht kunnen neerlaten, anders wordt de levensduur van je rolluik sterk verkort.

Het gewicht hangt voornamelijk af van de afmetingen en de materialen van de rolluik.

 

 

WAAROM IS HET GEWICHT BELANGRIJK?

Het is noodzakelijk dat je altijd rekening houdt met het gewicht van een rolluik. Hieronder enkele voorbeelden, wanneer het gewicht van een rolluik echt wel een rol speelt:

 • Voor oudere of minder mobiele personen is een rolluik op- en aflaten vaak een probleem. Doordat de rolluik zo zwaar is zullen ze hem rapper gewoon neer laten vallen, wat de levensuur van de rolluik sterk verkort.
 • Hoe lichter de rolluik, hoe aangenamer om op- en af te laten. Maar denk daarbij ook wel dat een zwaardere rolluik in de meeste gevallen beter isoleert en een betere inbraakwering geeft.
 • Afhankelijk van de zwaarte van je rolluik zal je ook een sterkere rolluikmotor nodig hebben om al dat gewicht te torsen.

GEWICHT VAN EEN ROLLUIK

gewicht rolluikenHet gewicht van een rolluik hangt voornamelijk af van de afmetingen en de materialen die je hebt gekozen.
Hoe hoger en hoe breder, hoe meer materiaal er nodig is, waardoor de rolluik natuurlijk zwaarder wordt.

Het lichtste materiaal waaruit je een rolluik kan kiezen is aluminium.
Aluminium lamellen wegen gemiddeld 4 kilogram per vierkante meter.

In de meeste gevallen wordt echter gekozen voor de PVC lamellen. Deze zijn iets zwaarder: zo’n 5 kilogram per vierkante meter.

Indien je nog over oudere rolluiken beschikt, of voor rolluiken met een landelijke uitstraling wilt kiezen, kan het zijn dat je voor houten lamellen kiest. Deze wegen maar liefst (gemiddeld) 10 kilogram per vierkante meter!
Ditzelfde gewicht geldt ook voor beveiligingsrolluiken uit staal. Bij gewapend staal komt daar nog eens 5 kg per vierkante meter bij.

Afhankelijk van het totale gewicht van je rolluik, zal een motor gemiddeld 1 tot 3 kilogram extra wegen.

 •  

  Gratis en vrijblijvende offertes aanvragen

  offerte rolluikenBen je op zoek naar een oplossing voor geluidshinder? Zonwering? Een verduisterende oplossing? Inbraakwering?

  Met een rolluik heb je het allemaal in één!
  Een offerte aanvragen is helemaal gratis en vrijblijvend en je bespaart er tot wel 30% mee!
  Wij sturen je opdracht door naar maximaal 4 verschillende vakmannen, en jij kiest zelf wat je met de offertes doet.
  Vraag hier gratis offertes aan.