Gewicht rolluiken

Het gewicht van rolluiken is iets waarmee je zeker rekening mee moet houden. Zowel bij handmatig te bedienen rolluiken als geautomatiseerde rolluiken.

gewicht rolluiken

Je moet ze immers soepel en zacht kunnen neerlaten, anders wordt de levensduur van je rolluik sterk verkort. Het gewicht hangt voornamelijk af van de afmetingen en de materialen van de rolluik.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Waarom is het gewicht belangrijk?

Het is noodzakelijk dat je altijd rekening houdt met het gewicht van een rolluik. Hieronder enkele voorbeelden, wanneer het gewicht van een rolluik echt wel een rol speelt:

  • Voor oudere of minder mobiele personen is een rolluik op- en aflaten vaak een probleem. Doordat de rolluik zo zwaar is zullen ze hem rapper gewoon neer laten vallen, wat de levensuur van de rolluik sterk verkort.
  • Hoe lichter de rolluik, hoe aangenamer om op- en af te laten. Maar denk daarbij ook wel dat een zwaardere rolluik in de meeste gevallen beter isoleert en een betere inbraakwering geeft.
  • Afhankelijk van de zwaarte van je rolluik zal je ook een sterkere rolluikmotor nodig hebben om al dat gewicht te torsen.

Gewicht van een rolluik

Het gewicht van een rolluik hangt voornamelijk af van de afmetingen en de materialen die je hebt gekozen. Hoe hoger en hoe breder, hoe meer materiaal er nodig is, waardoor de rolluik natuurlijk zwaarder wordt.

Soort rolluikGewicht
Aluminium rolluik4 kilogram per vierkante meter
Pvc/kunststof rolluik5 kilogram per vierkante meter
Houten rolluik10 kilogram per vierkante meter
Rolluikmotor1 tot 3 kilogram

Het lichtste materiaal waaruit je een rolluik kan kiezen is aluminium. Aluminium lamellen wegen gemiddeld 4 kilogram per vierkante meter. In de meeste gevallen wordt echter gekozen voor de PVC lamellen. Deze zijn iets zwaarder: zo’n 5 kilogram per vierkante meter.

rolluiken gewicht

Indien je nog over oudere rolluiken beschikt, of voor rolluiken met een landelijke uitstraling wilt kiezen, kan het zijn dat je voor houten lamellen kiest.

Deze wegen maar liefst (gemiddeld) 10 kilogram per vierkante meter! Ditzelfde gewicht geldt ook voor beveiligingsrolluiken uit staal. Bij gewapend staal komt daar nog eens 5 kg per vierkante meter bij. Afhankelijk van het totale gewicht van je rolluik, zal een motor gemiddeld 1 tot 3 kilogram extra wegen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.