Voorzetrolluiken

Wat zijn voorzetrolluiken? We bekijken wat de opties zijn, de voor- en nadelen en de rolluiken prijzen van deze type.

Wellicht zie jij vaak woningen die voorzien zijn van rolluiken voor de ramen. Waarschijnlijk komt de vraag dan in je op, ‘zijn die bewoners op vakantie misschien, waarom hebben ze alle ramen afgesloten? De voordelen van voorzetrolluiken gaan een stuk verder dan alleen privacy, zonwering of inbraakbeveiliging, als je weg van huis bent. Een voorzetrolluik geeft jouw veel comfort en zorgen ook voor een goede isolatie.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wij noemen de vele mogelijkheden, en dus de voordelen, die het plaatsen van voorzetrolluiken jouw kunnen bieden. Zonwering is uiteraard een belangrijk voordeel om te vermelden, UV straling en oververhitting van de woonruimtes wordt zeer effectief voorkomen door een voorzetrolluik. Maar ze werken ook omgekeerd, want in de wintermaanden zijn het hele goede isolatiemiddelen om de warmte binnenshuis te houden.

automatische-rolluik

Een besparing op kosten rolluiken is een resultaat wat bereikt kan worden. De rolluik fungeert eigenlijk als een extra isolatielaag, er wordt een luchtbuffer gecreëerd tussen raam en voorzetrolluik. Er is minder warmteverlies in de winter, en er komt minder warmte binnen in de zomer. Een win-winsituatie dus.

Wat veiligheid en inbraakwering betreft, zijn voorzetrolluiken een goed middel om de inbrekers al van te voren buiten te houden. Privacy en het gevoel van veiligheid zijn vaak belangrijke argumenten die spelen, voordat iemand kiest om voorzetrolluiken te plaatsen. Het is een behoorlijk karwei om een voorzetrolluik los te krijgen van de buitenkant en de woning op die manier binnen te dringen. Een inbreker zal eerder kiezen voor woningen die een gemakkelijk doelwit zijn.

Wat kost een voorzetrolluik?

Er zijn vele factoren die uiteindelijk bepalend zijn voor de prijs van voorzetrolluiken. Je kan denken aan: het soort materiaal, de bediening, de afmetingen, de montagekosten en bijkomende aanpassingen aan jouw gevel. Wil je een exacte prijs? Vraag dan een offerte aan.

Wij hebben in onderstaand overzicht wat prijsindicaties, dan kan je een idee krijgen wat de voorzetrolluiken prijzen kunnen zijn.

Soort voorzetrolluikenPrijs
Kunststof voorzetrolluiken 1×1 meter90-150 euro
Kunststof voorzetrolluiken 2×2 meter250-350 euro
Aluminium voorzetrolluiken 1×1 meter100-250 euro
Aluminium voorzetrolluiken 2×2 meter350-600 euro
Handmatige bediening10-20 euro
Elektrische bediening80-250 euro
Montage per rolluik100-200 euro

Om de exacte prijs van voorzetrolluiken te bepalen voor jouw specifieke situatie, is het verstandig de leverancier te benaderen. Dat kan o.a. via onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Wat zijn voorzetrolluiken?

Voorzetrolluiken zijn rolluiken die aan de buitenzijde van het raam bevestigd worden. Voor dit soort rolluiken zijn geen breekwerken nodig, dus ze zijn zeer geschikt voor bestaande woningen. Daarnaast beschermen ze tegen inbraken, bieden ze een uitstekende thermische en geluidsisolatie en geven ze voldoende wering tegen de zon.

Welke uitvoeringen zijn er te koop?

Voorzetrolluiken zijn meestal vervaardigd uit hoogwaardig aluminium. Het oppervlak is afhankelijk van de grootte van het raam wat je wilt afschermen, maar de maximale oppervlaktemaat is wel 6,4 m². Als het voorzetrolluik gemaakt is van kunststof, dan is het maximale oppervlak kleiner, in dat geval is het 3,5 m². Aluminium rolluik worden gelakt in de kleur van jouw voorkeur, en dat kunnen alle RAL-kleuren zijn.

rolluiken kleuren

Rolluiken voor raamafscherming zijn in principe in vier hoofdgroepen op te delen:

 1. Voorzetrolluiken
 2. Rolluiken door inbouw
 3. Rolluiken door opbouw
 4. Luiken met sierontwerp

Wij bespreken hier de voorzetrolluiken. Deze rolluiken monteren op de bestaande kozijnen rondom jouw raam is redelijk eenvoudig. Het voorzetrolluik wordt bij openen en sluiten handig opgerold in de kast die op de buitenmuur is gemonteerd. Het plaatsen hiervan is dan ook een vrij eenvoudige klus, er is weinig overlast omdat hak- en breekwerk van muren niet nodig is.

Rolluiken door inbouw zijn wat meer afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur, stijl en bediening. Dit is een type rolluik wat het beste besproken kan worden bij nieuwbouw of verbouwing van een woning. Inbouwrolluiken vergen meer ingrijpende aanpassingen in de constructie, ze zijn ook in geopende positie onzichtbaar van buitenaf. Dat komt omdat ze zijn geïntegreerd in de bestaande gevel.

Bij opbouwrolluiken heb je een optimaal winddicht en isolerend rolluik. Rolluik en kozijn zijn al als één geheel gemaakt voor montage. Het is dus een samenbouw van kozijn en rolluik, dit geeft een probleemloze montage bij renovatie of nieuwbouw. Doordat deze samenbouw helemaal winddicht is, geeft dit type rolluik de hoogste isolatiewaardes.

Sierluiken geven een bijzondere, stijlvolle uitstraling aan jouw woning. De welbekende klassieke klapluiken zijn daar een goed voorbeeld van. Wat betreft kleur, stijl en afwerking zijn dit soort luiken passend voor traditionele en moderne woningen. Naast de klapluiken zijn er, wat sierluiken betreft, ook nog de schuifluiken en de vouwschuifluiken. Beide zijn zeer geschikt voor de moderne gevels met grote raamoppervlaktes.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat zijn de bedieningsmogelijkheden?

Handmatig

Bediening van voorzetrolluiken kan op drie manieren gebeuren:

1. Handmatig: manuele bediening met een lint of lat
2. elektrische bediening: door een schakelaar of met afstandsbediening
3. Automatisch: met een sensor of tijdschakelaar die openen en sluiten bepaalt

Een handmatige bediening is financieel het voordeligst. De prijs voor een handmatig rolluik van 1×1 meter kan variëren van 90 tot maximaal 280 euro. Voor de montagekosten kan je rekening houden met zo’n 170 euro per rolluik.
De drie bedieningsvormen van een handmatig rolluik zijn:

1. Band-opwinder
2. Koord-opwinder
3. Slinger-stang

Automatisch

Voorzetrolluiken met elektrische bediening bieden, naast een uitstekend gebruiksgemak, nog twee andere grote voordelen. Elektrische rolluiken zijn niet makkelijk open te breken, en er treedt minder snel slijtage op. Een buismotor is standaard nodig voor deze vorm van bediening. Het prijsniveau van zo’n motor kan variëren van 60 tot 150 euro.

automatische rolluiken

De vier bedieningsvormen van een elektrisch rolluik zijn:

1. Draaischakelaar
2. Sleutelschakelaar
3. Tijdschakelaar
4. Afstandsbediening

De meerprijs, naast de buismotor, voor bovengenoemde opties varieert van 20 euro voor een draaischakelaar tot 100 euro voor een afstandsbediening.

Wil jij echt een volledig automatisch systeem, waar je op vaste tijden de rolluiken opent of sluit? Dan is dat mogelijk door een programmatieklok. Ook is er nog de optie om jouw voorzetrolluiken automatisch te laten reageren op verschillende weersomstandigheden. Dit kan door een wind- of regensensor en een zonnecel.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat zijn de voor- en nadelen?

Wij noemen nu de meest belangrijke voordelen van voorzetrolluiken:

 • Zonwering
 • Geluidswerend
 • Verduistering
 • Isolerend
 • Inbraakbeveiliging
 • Privacy

Het voordeel van geluidswering kan heel gunstig zijn als jij bijvoorbeeld in een drukke buurt woont waar veel verkeer is. Door een rolluik te kiezen met een schuimlaag ertussen, kan je de omgevingsgeluiden goed weren en rust creëren in jouw woning. Verduistering kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je nachtdiensten doet, overdag wil je dus graag slapen en weinig lichtinval hebben.

Eventuele nadelen van voorzetrolluiken zijn:

 • Storingsgevoeligheid elektrische bediening
 • Hoge aanschafkosten elektrische bediening
 • Storingen oplossen alleen door bevoegd personeel
 • Ouderen soms niet bekend met elektrische bediening
 • Veiligheid van geautomatiseerde rolluiken
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.