Voorzetrolluiken

voorzetrolluiken

Wat zijn voorzetrolluiken? We bekijken wat de opties zijn, de voor- en nadelen en de prijzen van deze rolluiken.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wellicht zie jij vaak woningen die voorzien zijn van rolluiken voor de ramen. Waarschijnlijk komt de vraag dan in je op, ‘zijn die bewoners op vakantie misschien, waarom hebben ze alle ramen afgesloten? De voordelen van voorzetrolluiken gaan een stuk verder dan alleen privacy, zonwering of inbraakbeveiliging, als je weg van huis bent. Een voorzetrolluik geeft jouw veel comfort en zorgen ook voor een goede isolatie.

Wij noemen de vele mogelijkheden, en dus de voordelen, die het plaatsen van voorzetrolluiken jouw kunnen bieden. Zonwering is uiteraard een belangrijk voordeel om te vermelden, UV straling en oververhitting van de woonruimtes wordt zeer effectief voorkomen door een voorzetrolluik. Maar ze werken ook omgekeerd, want in de wintermaanden zijn het hele goede isolatiemiddelen om de warmte binnenshuis te houden.

Een besparing op stookkosten is een resultaat wat bereikt kan worden. De rolluik fungeert eigenlijk als een extra isolatielaag, er wordt een luchtbuffer gecreëerd tussen raam en voorzetrolluik. Er is minder warmteverlies in de winter, en er komt minder warmte binnen in de zomer. Een win-winsituatie dus.

Wat veiligheid en inbraakwering betreft, zijn voorzetrolluiken een goed middel om de inbrekers al van te voren buiten te houden. Privacy en het gevoel van veiligheid zijn vaak belangrijke argumenten die spelen, voordat iemand kiest om voorzetrolluiken te plaatsen. Het is een behoorlijk karwei om een voorzetrolluik los te krijgen van de buitenkant en de woning op die manier binnen te dringen. Een inbreker zal eerder kiezen voor woningen die een gemakkelijk doelwit zijn.

Welke uitvoeringen zijn er te koop?

voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken zijn meestal vervaardigd uit hoogwaardig aluminium. Het oppervlak is afhankelijk van de grootte van het raam wat je wilt afschermen, maar de maximale oppervlaktemaat is wel 6,4 m². Als het voorzetrolluik gemaakt is van kunststof, dan is het maximale oppervlak kleiner, in dat geval is het 3,5 m². Aluminium voorzetrolluiken worden gelakt in de kleur van jouw voorkeur, en dat kunnen alle RAL-kleuren zijn.

Rolluiken voor raamafscherming zijn in principe in vier hoofdgroepen op te delen:

 1. Voorzetrolluiken
 2. Rolluiken door inbouw
 3. Rolluiken door opbouw
 4. Luiken met sierontwerp

Wij bespreken hier de voorzetrolluiken. Deze zijn eenvoudig te monteren op de bestaande kozijnen rondom jouw raam. Het voorzetrolluik wordt bij openen en sluiten handig opgerold in de kast die op de buitenmuur is gemonteerd. Het plaatsen hiervan is dan ook een vrij eenvoudige klus, er is weinig overlast omdat hak- en breekwerk van muren niet nodig is.

Rolluiken door inbouw zijn wat meer afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur, stijl en bediening. Dit is een type rolluik wat het beste besproken kan worden bij nieuwbouw of verbouwing van een woning. Inbouwrolluiken vergen meer ingrijpende aanpassingen in de constructie, ze zijn ook in geopende positie onzichtbaar van buitenaf. Dat komt omdat ze zijn geïntegreerd in de bestaande gevel.

Bij opbouwrolluiken heb je een optimaal winddicht en isolerend rolluik. Rolluik en kozijn zijn al als één geheel gemaakt voor montage. Het is dus een samenbouw van kozijn en rolluik, dit geeft een probleemloze montage bij renovatie of nieuwbouw. Doordat deze samenbouw helemaal winddicht is, geeft dit type rolluik de hoogste isolatiewaardes.

Sierluiken geven een bijzondere, stijlvolle uitstraling aan jouw woning. De welbekende klassieke klapluiken zijn daar een goed voorbeeld van. Wat betreft kleur, stijl en afwerking zijn dit soort luiken passend voor traditionele en moderne woningen. Naast de klapluiken zijn er, wat sierluiken betreft, ook nog de schuifluiken en de vouwschuifluiken. Beide zijn zeer geschikt voor de moderne gevels met grote raamoppervlaktes.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat zijn de bedieningsmogelijkheden?

Handmatig

Bediening van voorzetrolluiken kan op drie manieren gebeuren:

1. Handmatig: manueel met een lint of lat
2. Elektrisch: door een schakelaar of met afstandsbediening
3. Automatisch: met een sensor of tijdschakelaar die openen en sluiten bepaalt

Wil jij graag de meest voordelige optie voor de bediening van jouw voorzetrolluik, dan kan je het beste kiezen voor de handmatige bediening. De prijs voor een handmatig rolluik kan variëren van 90 tot maximaal 280 euro, dit is exclusief montage voor een rolluik van 1 x 1 meter. Voor de montagekosten kan je rekening houden met zo’n 170 euro per rolluik.
De drie bedieningsvormen van een handmatig rolluik zijn:

1. Band-opwinder
2. Koord-opwinder
3. Slinger-stang

De 1e en 2e optie werken vrijwel gelijk, door het band naar beneden te trekken opent het rolluik, door het te laten vieren sluit het zich weer. Een slingerstang werkt door een draaibeweging, dit kan wat meer kracht kosten. Door de eenvoudige techniek van handmatige rolluiken, is er een kleinere kans op technische problemen.

Automatisch

automatische voorzetrolluiken

Kies jij toch voor een wat minder inspannende manier van het bedienen van een rolluik, dan kan je de elektrische bediening overwegen. Naast dit bedieningsgemak zijn er nog twee voordelen te noemen: elektrische rolluiken zijn niet makkelijk open te breken, en er treedt minder snel slijtage op. Een buismotor is standaard nodig voor deze vorm van bediening. Het prijsniveau van zo’n motor kan variëren van 60 tot 150 euro.

De vier bedieningsvormen van een elektrisch rolluik zijn:

1. Draaischakelaar
2. Sleutelschakelaar
3. Tijdschakelaar
4. Afstandsbediening

De meerprijs, naast de buismotor, voor bovengenoemde opties varieert van 20 euro voor een draaischakelaar tot 100 euro voor een afstandsbediening.

Wil jij echt een volledig automatisch systeem, waar je op vaste tijden de rolluiken opent of sluit? Dan is dat mogelijk door een programmatieklok. Daarnaast is er nog de optie om jouw voorzetrolluiken automatisch te laten reageren op verschillende weersomstandigheden. Dit kan door een wind- of regensensor en een zonnecel. Bij harde wind gaan de rolluiken omhoog, en bij felle zon gaan ze automatisch omlaag. Nog een stap verder in automatisering is mogelijk door je voorzetrolluik te integreren als een onderdeel van een domotica systeem.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat zijn de voor- en nadelen?

voorzetrolluiken voordelen en nadelen

Wij noemen nu de meest belangrijke voordelen van voorzetrolluiken:

 • Zonwering
 • Geluidswerend
 • Verduistering
 • Isolerend
 • Inbraakbeveiliging
 • Privacy

Het voordeel van geluidswering kan heel gunstig zijn als jij bijvoorbeeld in een drukke buurt woont waar veel verkeer is. Door een rolluik te kiezen met een schuimlaag ertussen, kan je de omgevingsgeluiden goed weren en rust creëren in jouw woning. Verduistering kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je nachtdiensten doet, overdag wil je dus graag slapen en weinig lichtinval hebben.

Eventuele nadelen van voorzetrolluiken zijn:

 • Storingsgevoeligheid elektrische bediening
 • Hoge aanschafkosten elektrische bediening
 • Storingen oplossen alleen door bevoegd personeel
 • Ouderen soms niet bekend met elektrische bediening
 • Veiligheid van geautomatiseerde rolluiken
voorzetrolluiken prijs

Wat kost een voorzetrolluik?

Er zijn vele factoren die uiteindelijk bepalend zijn voor de prijs van voorzetrolluiken. Je kan denken aan: het soort materiaal, de bediening, de afmetingen, de montagekosten en bijkomende aanpassingen aan jouw gevel. Wil je een exacte prijs? Vraag dan een offerte aan.

Wij hebben in onderstaand overzicht wat prijsindicaties, dan kan je een idee krijgen wat de voorzetrolluiken prijzen kunnen zijn.

Kunststof voorzetrolluiken prijzen: 
1 x 1 meter 90 tot 150 euro
2 x 2 meter 250 tot 350 euro
Exclusief montagekosten.

Aluminium voorzetrolluiken prijzen:
1 x 1 meter 100 tot 250 euro
2 x 2 meter 350 tot 600 euro
Exclusief montagekosten

Bediening:
Handmatig: 10 tot 20 euro
Elektrisch: 80 tot 250 euro

Montage:
Gemiddeld 100 tot 200 euro per rolluik

Om de exacte prijs van voorzetrolluiken te bepalen voor jouw specifieke situatie, is het verstandig de leverancier te benaderen. Dat kan o.a. via onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.