Overkapping

Een overkapping is een eenvoudige oplossing om van het licht, zicht én van buitenshuis te genieten.

Synoniemen voor overkappingen zijn afdaken, terrasoverkappingen, pergolas en prieelen. In feite allemaal hetzelfde, eventueel met enkele kleine verschillen. Eigenlijk mag je ook het zonnescherm als een overkapping zien.

Vind de juiste vakman in jouw regio

overkapping

Wat is een overkapping?

Op een website over overkappingen (overkappingen-overkapping.be) zal je terugvinden dat een overkapping een ‘afdak is die wordt gebruikt om de onderzittenden te beschermen tegen een te veel aan zon.”

Een (terras)overkapping doet dus uitstekend dienst als zonnewering, net zoals de rolluik. Een rolluik kan voor ieder raam worden geplaatst. Indien je dat bij een terrasoverkapping zou willen gaan doen, zal het je al gauw heel wat geld gaan kosten. Dit is dan ook niet echt de bedoeling van een overkapping.

Een overkapping wordt gezet om te kunnen genieten van het (heerlijke) buitenweer, zonder last te hebben van een te felle zon of wisselvallig weer. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat je meubilair altijd buiten kan blijven staan, zodat je het niet telkens binnen en buiten moet sleuren als het weer weer eens verandert.

De overkapping houdt de warmte ook gedeeltelijk buitenshuis, op voorwaarde dat de overkapping tegen de gevel wordt gezet. We moeten wel toegeven dat rolluiken hiervoor veel effectiever zijn.

rolluik overkapping

Welke soorten overkappingen zijn er?

Er zijn heel wat overkappingen, en af en toe komen er nog wel enkele bij. Telkens met enkele ‘kleine aanpassingen’. Toch kan je zeggen dat elke overkapping eigenlijk exact hetzelfde is doordat ze hetzelfde einddoel hebben.

De pergola en het prieel zijn twee overkappingen die ‘verschillend’ zijn van een terrasoverkapping omdat ze meestal los van de woning worden geplaatst.
Het gaat daarbij meestal om een vierkante/rechthoekige constructie op 4 of meer steunpalen die in de tuin wordt neergepoot.

Een terrasoverkapping is vrijwel hetzelfde, maar zoals de naam al weergeeft gaat het hier om een overkapping die over een terras wordt gezet.
Ze steunt dus gedeeltelijk op de gevel van de woning en gedeeltelijk op steunpalen.

Overkappingen rolluiken

Voordelen en nadelen overkappingen

De voordelen en nadelen ten opzichte van een rolluik hebben we hier even kort voor jou samengevat.

Het grote voordeel is uiteraard dat je met een overkapping geen zicht verliest en tegelijkertijd (deels) binnen koel houdt.

Met dit type zonnewering kan je ook nog steeds eenvoudig -en zonder tijdverlies- naar buiten wandelen. Je hoeft immers niet op een knop te drukken (of aan een lint te trekken) om de rolluiken omhoog te heisen als je binnen of buiten wilt.

We vermeldden het al iets eerder: een rolluik zorgt voor veel meer zonnewering. Met rolluiken zal je dus meer energie besparen om het huis koel/warm te houden dan met een overkapping.
Een ander minpunt is dat een overkapping niet overal kan worden gezet.

Het zou maar een raar zicht zijn moest je voor ieder raam op de benedenverdieping een overkapping gaan zetten! Eigenlijk is het beste gewoon om een overkapping te combineren met een rolluik!

overkapping rolluiken

Meer informatie over het prieel en de terrasoverkapping?

We haalden hier maar enkele onderwerpen aan over de overkapping. Uiteraard kan je nog heel wat artikels schrijven over de kostprijs van een overkapping, eventuele vergunningen, de materialen waaruit een overkapping bestaat, voorbeelden die tot inspiratie kunnen leiden,… Maar daarvoor laten we je graag verder een kijkje nemen op deze websites over overkappingen:

Terrasoverkapping-info.be – Over de terrasoverkapping.
Terrasoverkapping-advies.nl

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.