Hoogrendementsglas

hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is een type beglazing die bestaat uit twee of meer lagen glas, maar daartussen een gas of een vloeistof die ervoor zorgt dat deze glazen perfect isoleren. Er kan, met andere woorden, geen warmte of koelte uit huis ontsnappen, of opgewekte koelte en warmte kan ook niet meer zo maar het huis uit.

Wij vermelden hoogrendementsglas als een alternatief voor rolluiken, omdat het -net zoals de rolluik- voorkomt dat warmte (of koelte) in- of uit het huis filtreert. Bij een rolluik verlies je meteen wel ook het licht wanneer je deze aflaat. Bij hoogrendementsglas heb je weliswaar niet helemaal hetzelfde effect als een rolluik, maar je verliest er dan ook niets van lichtinval bij.

Wat is hoogrendementsglas eigenlijk? Hoogrendementsglas isoleert veel beter dan gewoon dubbel glas (2 tot 3 keer beter) of dan enkel glas (4 tot 5 keer beter). Het wordt ook vaak omschreven als 1.0 of 1.1 glas.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoogrendementsglas prijzen

hoogrendementsglas prijs

Prijzen verschillen enorm bij hoogrendementsglas.
De prijs hangt af van welk glas het is (HR, HR+ of HR++?) en van de U-waarde.

Glas van de hoogste kwaliteit (bvb. HR++ met een U-waarde van 1,1 W/m²) zal gemiddeld rond de 80 tot 100 euro per vierkante meter kosten.
Hoogrendementsglas die net voldoet aan de norm (HR glas met een U-waarde van 2,0 W/m²) zal rond 30 tot 50 euro per vierkante meter kosten.

Om je een beetje een beter overzicht te geven van de prijzen hebben we ze hier even in een tabel gezet:

Type hoogrendementsglasGemiddelde prijs per m²
HR glas€ 75
HR + glas € 80
HR++ glas€ 85
HR+++€ 125

Als je meer info, tips en advies wilt over hoogrendementsglas (en ook over de prijs daarvan) dan kan je terecht opHoogrendementsglas-info.Be.
Hier vind je meer voor- en nadelen, gedetailleerde prijstabellen, meer info over de garantieperiode, premies, etcetera.

Hoogrendementsglas sterktes en zwaktes

hoogrendementsglas werking

We gaven je hierboven al één voorbeeld van een nadeel en een voordeel ten opzichte van rolluiken, namelijk dat je bij het hoogrendementsglas nog steeds 100% lichtinval van de zon krijgt, maar anderzijds dat de rolluik toch net nog iets beter isoleert.

Ideaal zou natuurlijk zijn als je kiest voor beide materialen. Tegenwoordig is de standaard in ramen dan ook hoogrendementsglas. Als je dus van plan bent om opbouwrolluik of inbouwrolluiken te plaatsen, dan zal je waarschijnlijk sowieso hoogrendementsglas gaan plaatsen.

Ten opzichte van dubbel glas is hoogrendementsglas slechts een kleine meerkost! Reken op een surplus van 30 euro per m². Bedenk wel dat je deze meerkost kan terugverdienen doordat je minder energie zal verliezen en dus stevig zult besparen op stookkosten.

Hoewel je geen verlies van licht hebt, kunnen er kleine zaken optreden die door sommige mensen als vervelend worden beschouwd. Door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan condensatie op het hoogrendementsglas ontstaan.

In minder dan 1% van geplaatste hoogrendementsglas bestaat soms ook ‘intereferentie’. Dit zijn olieachtige vlekken die door een natuurlijk proces ontstaan. Dit komt alleen voor bij de HR beglazing. (de ‘minst’ kwalitatieve hoogrendementsbeglazing)

Hoogrendementsglas soorten

hoogrendementsglas alternatief rolluiken

Afhankelijk van twee zaken zijn er verschillende soorten hoogrendementsglas. De kwaliteit van hoogrendementsglas wordt aangeduidt door het aantal +’jes achter de letters ‘HR’, die staan voorhoogrendementsglas.

Zo is er HR, HR+ en HR++ glas. Het verschil tussen al deze superisolerende beglazing zit hem tussen het aantal lagen glas en tussen het gas of de vloeistof die tussen de beglazing zit. Bij bijvoorbeeld HR++ glas zit een duur edelgas die nog beter isoleert dan HR+ of HR glas.

Daarnaast wordt hoogrendementsglas ook nog onderverdeeld door hun U-waarde. De U-waarde vermeld welk warmteverschil (in graden celcius) er per vierkante meter, per seconde, tussen binnen en buiten word gemeten.
Om van hoogrendementsglas te kunnen spreken moet er minstens een U-waarde van 2,0 W/m² zijn. Hoe lager dit getal is, hoe beter het glas isoleert.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het plaatsen van hoogrendementsglas (al dan niet met integratie van rolluiken) dan kan je ook altijd naar deze pagina op hoogrendementsglas-info.be gaan, om daar een offerteformulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.