Houten rolluiken

houten rolluiken

Vroeger zag je houten rolluiken overal, maar de tijd is niet blijven stilstaan. Ondertussen zijn houten rolluiken grotendeels vervangen door de PVC of aluminium variant, omdat die minder werk met zich meebrengen en/of aanzienlijk minder wegen dan hun voorlopers. Toch is een houten rolluik niet helemaal uitgeroeid en kan je bij sommige bedrijven nog steeds terecht met de aanvraag om houten rolluiken te laten plaatsen. Dat is ook geen slecht idee, trouwens. Hout heeft dan wel enkele nadelen ten opzichte van de modernere materialen, maar ook bepaalde voordelen die deze andere materialen niet hebben.

Houten rolluiken zijn wellicht niet de beste keuze in moderne woningen. Het moet immers gezegd worden dat aluminium en PVC gewoon te veel voordelen hebben ten opzichte van hout. Echter is hout voor geklasseerde woningen of woningen met een antiek exterieur wellicht het mooiste design.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Voordelen en nadelen

  • Aluminium en PVC rolluiken zijn vaak saai. De enige kleuren waarin je ze kan krijgen zijn grijs, wit, zwart en als je geluk hebt ook bruin. Bij hout heb je ten eerste al een mooie houttekening op ieder lamel. Maar als je dat nog niet genoeg vindt, dan kan je je rolluiken ook nog eens in ieder kleurtje dat je wenst zetten. Hout is immers eenvoudig overschilderbaar.
  • Hoewel hout veel zwaarder is maakt dat weinig uit voor de automatisatie. De rolluikmotor zal ietsje duurder zijn (doordat het meer gewicht moet torsen), maar uiteindelijk is automatiseren wel een slimme keuze.
  • Over houtrot, schimmels en andere onaangename zaken hoef je je geen zorgen meer te maken. Houten rolluiken zijn bewerkt met speciale producten of bestaan uit tropisch hout, die dit alles tegengaan.
  • De meeste mensen kiezen voor PVC of aluminium. Daardoor zijn er weinig plaatsers van houten rolluiken. Voor hun expertise betaal je dan vaak ook meer

Houten rolluiken overschilderen

houten rolluiken schilderen

Het verven of overschilderen van houten rolluiken is vrij eenvoudig. Indien de rolluik nog nooit is geschilderd moet je de rolluik alleen even opschuren en voorzien van een primer en een nieuwe laag verf. Eventueel met een glanslaag als afwerking.

Voor rolluiken die beginnen af te bladeren is het iets meer werk. Allereerst moet je de afpellende verf er af schrapen en vervolgens opschuren tot de lamellen allemaal mooi glad zijn. Vergeet niet om het stof van de lamellen te vegen, anders zal de verf niet goed aan de ondergrond hechten.

Vooraleer je aan het schuren en verven begint, raden we aan om de rolluik volledig af te laten. Begin bovenaan en hou de onderste lamellen voor later.
Eens de bovenste lamellen voldoende zijn opgedroogd kan je de rolluik een beetje optrekken. Daarna kan je ook de onderste lamellen beginnen overschilderen.
Dit is belangrijk omdat je anders de dorpel ook meeschildert.

Laat de volledige rolluik afhangen terwijl de verf aan het drogen is.

Houten rolluiken prijs

Vraag voor een exact bedrag een offerte aan via deze pagina. De totaalprijs van een houten rolluik zal toch rond 350 euro liggen. Wil je elektrische houten rolluiken? Reken daar dan toch nog een 200 euro bovenop.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.