Houten rolluiken

Vroeger zag je houten rolluiken overal, maar de tijd is niet blijven stilstaan. Ondertussen zijn houten rolluiken grotendeels vervangen door de PVC of aluminium variant, omdat die minder werk met zich meebrengen en/of aanzienlijk minder wegen dan hun voorlopers.

Toch is een houten rolluik niet helemaal uitgeroeid en kan je bij sommige bedrijven nog steeds terecht met de aanvraag om houten rolluiken te laten plaatsen. Dat is ook geen slecht idee, trouwens.

houten rolluiken

Houten rolluiken hebben dan wel enkele nadelen ten opzichte van de modernere materialen, zoals een minder inbraakwerend rolluik. Maar ze hebben ook bepaalde voordelen die deze andere materialen niet hebben.

Houten rolluiken zijn wellicht niet de beste keuze in moderne woningen. Het moet immers gezegd worden dat aluminium rolluiken en PVC rolluiken gewoon te veel voordelen hebben ten opzichte van houten rolluiken. Echter zijn houten rolluiken voor geklasseerde woningen of woningen met een antiek exterieur wellicht het mooiste design.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Voordelen en nadelen

  • Aluminium rolluiken en PVC rolluiken zijn vaak saai. De enige kleuren waarin je ze kan krijgen zijn grijs, wit, zwart en als je geluk hebt ook bruin. Bij houten rolluiken heb je ten eerste al een mooie houttekening op ieder lamel. Maar als je dat nog niet genoeg vindt, dan kan je je houten rolluiken ook nog eens in ieder kleurtje dat je wenst zetten. Houten rolluiken zijn immers eenvoudig overschilderbaar.

  • Hoewel houten rolluiken veel zwaarder zijn maakt dat weinig uit voor de automatisatie. De rolluikmotor zal ietsje duurder zijn (doordat het meer gewicht moet torsen), maar uiteindelijk is automatiseren wel een slimme keuze.

  • Over houtrot, schimmels en andere onaangename zaken hoef je je geen zorgen meer te maken. Houten rolluiken zijn bewerkt met speciale producten of bestaan uit tropisch hout, die dit alles tegengaan.

  • De meeste mensen kiezen voor PVC of aluminium. Daardoor zijn er weinig plaatsers van houten rolluiken. Voor hun expertise betaal je dan vaak ook meer

Houten rolluiken overschilderen

Het verven of overschilderen van houten rolluiken is vrij eenvoudig. Indien de houten rolluiken nog nooit zijn geschilderd moet je de houten rolluiken alleen even opschuren en voorzien van een primer en een nieuwe laag verf. Eventueel met een glanslaag als afwerking.

houten-rolluiken-schilderen-min.jpg

Voor houten rolluiken die beginnen af te bladeren is het iets meer werk. Allereerst moet je de afpellende verf er af schrapen en vervolgens opschuren tot de houten lamellen allemaal mooi glad zijn. Vergeet niet om het stof van de lamellen te vegen, anders zal de verf niet goed aan de ondergrond hechten.

Vooraleer je aan het schuren en verven begint, raden we aan om de standaard rolluik volledig af te laten. Begin bovenaan en hou de onderste lamellen voor later.

Eens de bovenste lamellen voldoende zijn opgedroogd kan je de rolluik een beetje optrekken. Daarna kan je ook de onderste lamellen beginnen overschilderen.
Dit is belangrijk omdat je anders de dorpel ook meeschildert.

Laat de volledige rolluik afhangen terwijl de verf aan het drogen is.

Ontvang gratis offertes

Houten rolluiken prijs

Vraag voor een exact bedrag een offerte aan via deze pagina. De totaalprijs van een houten rolluik zal toch rond 350 euro liggen, al is dit afhankelijk van het type rolluik dat je kiest. Wil je elektrische rolluiken of houten rolluiken met manuele bediening? Bij elektrische rolluiken geniet je van een elektrische bediening. Reken daar dan toch nog een 200 euro bovenop. Rolluiken met elektrische bediening zijn dus logischerwijs duurder dan houten rolluiken met handmatige bediening.

houten-rolluik-elektrische-bediening-min.jpg

Je hebt een houten rolluiken en houtlook rolluiken. Rolluiken met houtlook in PVC of aluminium hebben vele voordelen ten opzichte van houten rolluiken:

  • goedkoper
  • beter isolerend
  • minder onderhoud

Het verschil aan de buitenkant is bijna niet te zien tussen houtlook of echt hout. Echte houten rolluiken zijn wel zeldzaam en exclusief, maar dit weegt niet op tegen alle voordelen van houtlook.

Een installateur geeft je veel info over de verschillende mogelijkheden en uitvoeringen voor je rolluiken. Hij zorgt daarbovenop voor een correcte, vlotte plaatsing met kwaliteitsvol materiaal. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.