Rolluikmotor

onderdelen automatische rolluiken

Als je een rolluik wil automatiseren (of ‘elektrisch wilt maken’) dan heb je een rolluikmotor nodig. De motor wordt in de rolluikkast (bovenaan de rolluik) gestopt, en daar rond worden de lamellen omwikkeld.

Door een simpele druk op de knop wordt de buismotor voor de rolluik in gang gezet, en worden de lamellen automatisch op- of afgelaten. De rolluikmotor vervangt de manuele trekkracht immers, en doet voor jou het zware werk.

Zelf doen of laten doen? We geven je in dit artikel een beknopte gang van zaken voor mensen die er zeker van zijn dat ze handig genoeg zijn om hun rolluik automatisch te maken.

Ontvang GRATIS offertes en advies over rolluiken

Rolluikmotor instellen

rolluikmotor instellen

We vermelden het al meteen: een rolluikmotor instellen is niet eenvoudig.
Het integreren van de rolluik in de rolluikkast is niet heel erg moeilijk, maar het uiteindelijke afstellen van de rolluik, zodat alles goed werkt, is een ander paar mouwen.

Belangrijk is dat je erg geleidelijk en stap voor stap te werk gaat.
In de rolluikmotor (buisvormig), zit een elektronische chip. Deze chip zal alle bewegingen die met de rolluik worden gemaakt registreren. Nu moet je eerst aan deze chip tonen hoe deze bewegingen moeten zijn vooraleer hij deze uit zichzelf kan afstellen.

Dat kan met behulp van een inbussleutel. Je zoekt eerst een inbussleutel die past, en vervolgens stop je die in de buismotor van de rolluik (meestal in een opening vooraan). Dan draai je de sleutel totdat je een klikje hoort, en totdat je de sleutel hebt gedraaid tot de +.

Vervolgens zou de rolluik, traag, moeten inrollen. Mocht de rolluik te snel beginnen inrollen, draai de sleutel dan onmiddelijk weer om. Het is belangrijk dat dit traag gebeurt, aangezien er anders moeilijkheden kunnen ontstaan met de motor, waardoor de rolluik zal blokeren.

Is dit niet het geval dan stop je gewoon tot de rolluikmotor de lamellen helemaal heeft uitgerold en dan draai je de sleutel weer naar ‘neutraal’. Vervolgens doe je net hetzelfde om de rolluik uit te rollen, maar dit keer draai je de sleutel naar de ‘-‘.

Let op dat de lamellen niet voorbij het raam gaan! Het zou zomaar kunnen dat de rolluik dan afkraakt, of zijn werk niet meer naar behoren zal doen.

Al deze stappen lijken vrij eenvoudig, maar als je ergens onzeker over bent, raden wij je aan om toch een gespecialiseerde vakman aan te spreken. Het zou trouwens ook heel goed kunnen dat de rolluikmotor die jij hebt aangeschaft enigszins anders werkt dan hierboven beschreven. Lees dus goed de handleiding door vooraleer je begint!

Sterktes rolluikmotor

automatisering rolluiken motor

Heel belangrijk is dat je de juiste sterkte kiest voor een rolluikmotor.
Afhankelijk van het gewicht van de lamellen (dit wordt meestal beïnvloedt door het materiaal van de lamellen), zal de rolluikmotor sterkter moeten zijn.
Zo zullen aluminium of houten rolluiken zwaarder zijn dan pvc lamellen, waardoor je een rolluikmotor met meer trekkracht zult nodig hebben.

Voor lamellen uit PVC ligt het gewicht op -ongeveer- 4 kg per vierkante meter. Zijn de rolluiken echter groter dan 3 meter, dan neemt het gewicht toe tot 6 kg per vierkante meter. Stalen, aluminium en houten lamellen liggen al meteen een pak hoger! Deze wegen gemiddeld tussen 7,5 en 10 kg per vierkante meter.

Om de buismotor van de rolluik te bepalen die jij nodig hebt, moet je rekening houden met het totale gewicht van de rolluik. (Reken dus het volledige gewicht uit van de rolluik)
Vervolgens bekijk je in welke gewichtsklasse dit valt, en kijk je hoeveel Newtonmeter dit gewicht kan trekken.

Newtonmeter:
6 Nm draagt tot 24 kg.
10 Nm draagt tot 40 kg.
15 Nm draagt tot 60 kg.
20 Nm draagt tot 80 kg.
25 Nm draagt tot 100 kg.
30 Nm draagt tot 120 kg.
35 Nm draagt tot 140 kg.
40 Nm draagt tot 160 kg.
50 Nm draagt tot 200 kg.

Rekenvoorbeeld: Een stalen rolluik van 200 x 200 cm.

Aantal vierkante meter: 4m²
Gewicht staal per vierkante meter: 8,5 kg.
–> 4m² x 8,5 = 34 Kg.

Een rolluikmotor van 10 Nm draagt tot 40 kg, dus voor deze rolluiken kies je het best een rolluikmotor met 10 Nm of meer. Vraag via het onderstaande formulier elektrische rolluiken aan, of laat een motor door een professional

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.